Evenement

Nationale Vogelweek

Blauwborst - pevank01 via Pixabay
Bron foto: pevank01, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Wanneer
  • Locatie
    Door heel Nederland
  • Organisator
    Vogelbescherming Nederland
Vogels kijken: het biedt spanning én ontspanning. Zeker nu is dat leuk en nodig! En het mag weer! Lekker buiten zijn en genieten van je omgeving en de schoonheid van vogels. Maar ook: onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken. We helpen je graag op weg!

De afgelopen jaren - dit is alweer de 12e editie! - hebben we tijdens de Nationale Vogelweek duizenden natuurliefhebbers mee naar buiten mogen nemen op vogelexcursie. En nadat dit in coronatijd niet mogelijk was, en we in deze jaren alleen digitale vogelroutes konden aanbieden, organiseren we in 2024 weer gewoon een Vogelweek met echte excursies van echte excursieleiders. Daarnaast zijn er ook weer digitale vogelroutes, voor wie dan in haar/zijn eigen tijd op pad wil. Zo kunnen we vrijwel iedereen gagarandeerd leuke natuurbelevingen bezorgen dit voorjaar. Hoe deze Vogelweek in zijn werk gaat lees je hier.

Tijdens de Nationale Vogelweek bieden wij - samen met honderden vrijwilligers en collega-organisaties - vele vogelexcursies en vogelactiviteiten aan in heel Nederland. Deze zijn in principe gratis (enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld waar een bootje gehuurd moet worden), en geschikt voor natuurliefhebbers van ieder 'niveau'. Dus ook beginnende vogelaars en natuurliefhebbers zijn van harte welkom. Graag zelfs! Want je kunt op pad met ervaren excursieleiders, die de vogels en het gebied in kwestie vaak op hun duimpje kennen. En zij zullen je uitleg geven over de vogels - en soms ook andere dieren en planten - die je onderweg tegenkomt. Een uitstekende manier om meer over vogels te weten te komen! Aanmelden door deze excursies gaat in de meeste gevallen via deze website.

Voor wie bepaalde excursies niet goed uitkomen, of voor als een excursie is volgeboekt, hebben we ook digitale vogelroutes tijdens de Vogelweek. Via een zogenaamde webapp kun je - met je mobiel in de hand - een vogelroute volgen en onderweg krijg je informatie te zien en te horen over de vogels die tegen kunt komen. Deze routes zijn gemaakt door dezelfde excursieleiders als die ook 'fysieke' excursies geven. Van 1 mei t/m 30 juni zijn ze te gebruiken via www.mijnvogelweek.nl: zoals gezegd een app, die alleen goed gewerkt op je mobiel (en als je locatie aanstaat).