Column

Kunnen wij het maken? Nou en of

Vos in het veld -  nathalieburblis via Pixabay
Bron foto: nathalieburblis, Pixabay (Pixabay licence)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Column weidevogelman
  • Interessant voor
    natuurinclusieve boeren
Bekijk de bronnen
Ken je hem nog, deze kreet van Bob de Bouwer en zijn team? Jarenlang was het een populaire kinderserie en ik keek graag mee. Al lezend in deze aflevering van Onze weidevogels moet ik er ineens aan denken. Er zit een portie blijmoedig zelfvertrouwen in die kreet: als we willen, dan kunnen we wel wat.

Ja, we kunnen wat omdat we inmiddels heel goed weten wat nodig is om nesten uit te laten komen èn kuikens groot te laten worden. Nattigheid, afwisseling in beheer, goed kuikenland met insecten en wat beweiding daar vlakbij. Goede afstemming tussen beheerders en vrijwilligers en predatiebeheer. En lees dan eens wat er in de Húnserpolder allemaal op dat gebied gedaan is en verbeterd is. Met een verdriedubbeling van het aantal broedparen in acht jaar tijd als gevolg!

Maar er is nog iets met die kreet van Bob de Bouwer en dat is de warmte van een strijdkreet die teamspirit aanmoedigt. Als enkeling doe je weinig, maar als een paar voorlopers de boel mee krijgen en er dan vernuftig allerlei regelingen worden benut en percelen van boeren die wel wat meer willen doen als puzzelstukjes bij elkaar worden gelegd, dan krijg je zoiets als een succesvol weidevogelgebied met 800 hectare.

Wat daar in die Húnserpolder gebeurt stemt vooral hoopvol door de toename van weidevogels en uitvliegende kuikens. En er zijn meer van die verhalen te vertellen uit allerlei hoeken van het land. Nog steeds lezen we in de kranten dat het ‘slecht gaat met de weidevogels’. Dat is ook zo als je alleen naar de landelijke cijfers kijkt. Maar wie de pareltjes opzoekt, zoals de makers van dit magazine, gaat inzien dat er steeds meer beweging aan de gang is de andere kant op. Voor mij is het glas dan halfvol, in plaats van halfleeg.

Teamspirit is ook wat mij opvalt in de reportage over melkveebedrijf Oortwijn. Die familie melkt heel wat koeien op 125 hectare, maar ze tellen ook 331 weidevogelnesten en er worden heel veel kuikens groot. De passie en inzet van deze familie spat ervan af en die delen ze met een grote groep vrijwilligers. Daarmee zitten ze aan de koffie en organiseren ze in de zomer een bbq.

Die tip wil ik graag meegeven: koester de veldwerkers, haal ze met hun kaarten en app-gegevens aan de keukentafel, want dan deel je de informatie en passie met elkaar. Kunnen wij samen weidevogels helpen? Nou en of!

Met gevleugelde groet,

Eens per maand vertellen wij, de Weidevogelman en akkervogelvrouw, over vogelbeheer. In het broedseizoen wordt dat twee keer per maand. Meld je nu gelijk aan als je op de hoogte wil blijven. Fijn als je deze column doorstuurt naar iedereen met een warm hart voor weidevogels. Samen krijgen we veel snavels dezelfde kant op!