Column

Maaien met weidevogelverstand

Grutto - Leo Bucher via Shutterstock
Bron foto: Leo Bucher, Shutterstock (Shutterstock license)
Samenvatting
  • Onderwerp
    Column weidevogelman
  • Interessant voor
    natuurinclusieve boeren
Bekijk de bronnen
Eindelijk droogt het land op en kan er wat gebeuren. Fijn om die eerste snede eindelijk binnen te kunnen halen en fijn dat de koeien dan eindelijk de wei in kunnen. Oempf! Dat wordt heel spannend voor de weidevogels. Grutto’s, tureluurs en slobeenden zitten nog op het nest. Voor de grutto’s in westelijk Nederland zijn sinds vorige week de kuikens aan het uitkomen, in het noorden de meeste(n) volgende week. Juist die piepjonge beestjes drukken zich in het gras bij gevaar en dan is het heel moeilijk om ze op tijd te zien.

Goede informatie is alles. Heb je in beeld wat er zit, dan neem je goede beslissingen. Een extra vlucht met een drone kan nog snel inzicht geven. Een dag voor het maaien met de trekker een rondje door het land rijden, helpt ook. Op plekken waar niks (meer) zit kun je met een gerust hart aan de gang.

Maar zitten er vogels in een maaiperceel, dan is het van belang om goed na te denken wat dan het beste is? Je kunt er omheen maaien en minimaal 50 m2 per nest laten staan. Liggen ze geclusterd bij elkaar, dan is een deel van het perceel laten staan veel beter. Een perceel met veel nesten, en/of kuikens, laat je liever nog wat langer met rust. Overleg dan over uitstel met last-minute-beheer met je collectief. Zijn er kuikens, dan is het wellicht een optie ze te laten verhuizen middels vlaggen in het land. Dan moet er wel iets beters en veiligers zijn waar ze heen kunnen, zoals percelen waar geweid is, of met uitgestelde maaidatum.

Is het eenmaal zover dat je met de machine het land in gaat, dan kun je werken met zoveel mogelijk voorzorgen. Maai percelen waar nog vogels en ander wild kunnen zitten eerst een eindje in en ga dan eerst verder op een ander perceel. Dat zorgt voor een schrikeffect waardoor dieren een heenkomen zoeken en daar geef je ze dan even de tijd voor. Maai met een wildredder aan de maaier en/of gebruik infraroodsensoren op de machines, die helpen je om meer te zien dan met het blote oog. Pas de snelheid aan (8 km/u) en maai vooral niet ’s nachts. Kies er tenslotte ook voor om percelen vanuit het midden aan te snijden en consequent van binnen naar buiten te maaien, dan vluchten dieren de goede kant op. Laat aan de randen van het perceel minimaal één meter staan. Hiermee is er in de randen nog wat dekking en spaar je broedende eenden in de slootkant.

Je helpt elkaar door erover te praten, tips te geven en informatie te delen. Kijk naar wat er in je land rondvliegt en struint, vergeet niet ervan te genieten. Laat het een beetje bezinken dat je deel bent van een geheel. ‘Het gaat om het gevoel. Dan komt de rest ook’, zegt een weidevogelboer in Noord Nederland in de krant. En zo is het!

We spreken elkaar,