Poekie de (boerderij)kat eet kuikens, echt waar
Onderwerp
Column weidevogelman
Interessant voor
natuurinclusieve boeren
Wellicht is de rust in de weilanden gunstig voor de broedende grutto’s, tureluurs, scholeksters en slobeenden. Voor de kieviten op maïspercelen is het zeker winst. Maar als het een keer droog wordt, vrees ik een ‘nationale maaiweek’. Helemaal omdat het gras voor koeien weiden te lang is en veehouders de eerste snede volledig maaien om pas op etgroen echt te gaan weiden.
Dus mijn oproep in de vorige column is belangrijker dan ooit: zorg dat de locaties van al die nesten zoveel mogelijk in beeld zijn, en overleg met je weidevogelvrijwilligers over het maaien, zodat je ‘klaar’ bent om goede beslissingen te nemen! Voorkom kaalgemaaide polders en zorg zo mogelijk toch met variatie in maaidata, brede stroken laten staan en weidegang voor een goed mozaïek.
Intussen horen we uit Friesland vervelende berichten over predatie. De muizenpopulatie is flink uitgedund en zoals het nu lijkt, pakt dat slecht uit voor de weidevogels.
Daarover gesproken, we moeten het eens over de kat hebben. Sinds er in weidevogelgebieden veel gewerkt wordt met wildcamera’s weten we meer over de boosdoeners in het veld. Wie de beelden bekijkt ziet niet alleen steenmarters, bunzing, hermelijn en roofvogels bij weidevogelnesten. In menig polder blijkt dat katten ’s nachts ver van de huizen en boerderijen dwalen om op muizen te jagen en tussendoor graag een weidevogelkuiken verschalken. En soms zelfs volwassen vogels! We zien de knuffelbare huisvriend niet meer als een roofdier en wellicht daarom zijn beheerders en boeren vaak erg verbaasd bij alarmerende geluiden over en beelden van de rondspokende mini-tijgers.
In mijn regio hangen weer die spandoeken: kuikens in het land, poes in de mand. Bedoeld om burgers in dorpen zover te krijgen dat ze hun katten ’s nachts binnenhouden. Het zou jammer zijn als we van burgers verantwoordelijk gedrag verwachten en het zelf een beetje vergeten. Voer ze aan het begin van de avond maar met een lekkere brok en doe de deur achter hun staart dicht. Als we daar allemaal een goede gewoonte van maken, scheelt het een slok op een borrel.
We spreken elkaar,