Monitoring van akkervogels
Begin hier
Welke verschillende methodes van monitoring zijn er?
Vertaling van monitoringsresultaten naar het akkervogelbeheer: beleidsmonitoring
De data uit beleidsmonitoring kan ook worden ingezet om te onderzoeken welke landschappelijke kenmerken en landschapselementen voor een soort belangrijk zijn en hoe populaties zich in verschillende regio's ontwikkelen. Zo kan een soort een toename laten zien op zandgrond, terwijl er sprake is van een afname op kleigrond. Deze analyses kunnen worden uitgevoerd door de resultaten van de tellingen van beleidsmonitoring te combineren met bijvoorbeeld een gewassenkaart of kaarten waar verschillende landschapstypes op zichtbaar zijn. Zo kwam in Oost-Groningen naar voren dat veel soorten baat hebben bij openheid in het landschap. Uit de analyse kwam ook naar voren dat lineaire landschapselementen als sloten, greppels of veldstruweel interessant zijn voor akkervogels (Klaassen et al., 2022).
Vertaling van monitoringsresultaten naar het akkervogelbeheer: beheermonitoring
Wellicht kunnen er ook effecten worden gezien van het clusteren of combineren van maatregelen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een netwerk van akkerranden of het combineren van akkerranden en vogelakkers.
Goed beheer is er op gericht dat de vogels een veilige plek kunnen vinden voor het broeden, het foerageren en het grootbrengen van de kuikens. Daarom is het belangrijk om voor de soorten na te gaan of er zowel veilige plekken zijn voor foerageren, als voor het broeden en het grootbrengen van de kuikens. Uiteindelijk moeten beheersmaatregelen tot meer vogels van een doelsoort leiden. Laat monitoring zien dat dit niet het geval is, dan kan het zijn dat het beheer anders moet worden ingericht.