Weidevogels

De graslanden in Nederland vormen een belangrijk leefgebied voor weidevogels, zoals de grutto, kievit, tureluur, scholekster, veldleeuwerik, slobeend en zomertaling. Van bijvoorbeeld de grutto broedt 87% van de West-Europese populatie in ons land. De weidevogels die tegenwoordig voorkomen in het Nederlandse cultuurlandschap zijn soorten die oorspronkelijk leefden op toendra’s, steppen, vloedvlaktes en andere open gebieden.
Grutto in veld bij Lopikerwaard
Bron foto: © Arjan van Duijvenboden (© Arjan van Duijvenboden)

Weidevogels komen vooral voor in vochtig kruidenrijk grasland. Voor deze soorten is het goed wanneer deze graslanden een open en gevarieerde vegetatiestructuur hebben in combinatie met plasdras, beweiding en extensief maaibeheer.

De intensivering van de landbouw vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van weidevogels in grote delen van Nederland. Verregaande ontwatering, hoge mestgiften, intensieve maairegimes en gebruik van pesticiden leiden tot afname van de kwaliteit van het leefgebied voor weidevogels. Ook door aanleg van infrastructuur, urbanisatie en afname van openheid is het landschap in de afgelopen decennia ingrijpend veranderd en is het leefgebied kleiner geworden. Tot slot is de predatiedruk op legsels en weidevogelkuikens sterk toegenomen.

Boeren (verenigd in agrarische collectieven), terreinbeherende organisaties en vrijwilligers werken vaak samen om weidevogels te beschermen in gebieden waar nog wél weidevogels voorkomen. In de weidevogelgebieden wordt een mozaïek gecreëerd van beheermaatregelen met voldoende openheid en rust. Nesten worden beschermd voor landbouwwerkzaamheden en het nest- en broedsucces wordt gemonitord door vrijwilligers of ingehuurde tellers.

Relevante dossiers

Kernpublicaties

Video's over Weidevogels

Bekijk meer video's in de Playlist Weidevogels op Youtube.